منوچهر فتحی مقدم

استاد

تاریخ به‌روزرسانی: 1403/12/13

منوچهر فتحی مقدم

دانشکده مهندسی آب و محیط زیست / گروه سازه های آبی

رساله های دکتری

  1. بررسی اثر تخلخل و قابلیت ارتجاع پوشش های گیاهی رودخانه ای در جذب مومنتم جریان آب
    سمیرا سلمان زاده 781
  2. تعیین انسداد در شبکه های آبرسانی با استفاده از تحلیل معکوس جریان گذرا در حوزه زمان
    پروین چهارده چریکی قلی زاده 779
  3. اثر پروفیل سرعت و نسبت استغراق پوشش های بلند درختی بر میرایی امواج بلند ساحل
    پریسا اذین فر 778
  4. بررسی و کاربرد انتشار موج ضربه قوچ در محیط متخلخل (مطالعه موردی: گلوگاه مخازن موج‏گیر)
    پوریا اسیابان 776
  5. نشت‏ یابی در شبکه‌های آبرسانی ویسکوالاستیک با استفاده از تحلیل معکوس جریان گذرا
    سجاد کیانی هرچگانی 776
  6. مدل سازی فیزیکی اثر کمربند سبز ساحلی در کاهش مومنتم امواج منفرد
    داودی-لیلا 775

     مناطق ساحلی هر کشور به لحاظ موقعیت¬های اجتماعی، اقتصادی، نظامی، فرهنگی و غیره ... اهمیت ویژه¬ای دارند. امواج دریایی به عنوان مهم ترین عامل در شکل¬دهی سواحل، موجب ایجاد بسیاری از نیروهای اعمال شده بر موانع ساحلی می¬گردند. از این رو، درک مکانیک حرکت امواج در ساماندهی و طراحی کارهای ساحلی ضرورت می¬یابد. روش¬های حفاظت ساحلی بر دو مبنای سازه¬ای و غیرسازه¬ای استوارند. طراحی به هر دو روش مستلزم در اختیار داشتن مشخصات موج شامل ارتفاع و سرعت می¬باشد. از طرفی ویژگی¬های مانع مقابل موج نیز دارای اهمیت می¬باشد. از این رو مقاومت در مقابل موج و کاهش تخریب¬های ناشی از هجوم آن، حاصل اندرکنش امواج و اجسام می¬باشد. به منظور شبیه¬سازی فرآیندهای ساحل باید از تئوری موجی استفاده شود که رفتار مشابهی با امواج فیزیکی در ناحیه شکست داشته باشد. بنابر مطالعات قبلی، استفاده از تئوری موج منفرد برای این منظور مناسب می¬باشد. شکل متقارن نیم¬رخ، سطح هموار بدنه، تاج مرتفع و دنباله ممتد موج منفرد موجب شده تا این موج تئوری به منظور شبیه¬سازی رفتار امواج سونامی در ناحیه نزدیک ساحل و بالاروی آن بر خط ساحلی ، مورد استفاده قرار گیرد. خزش امواج سونامی منجر به افزایش ارتفاع قابل توجه آن¬ها شده و اعمال نیروی زیاد آن در حین بالاروی موجب وارد آوردن خسارات جانی و مالی هنگفتی در مناطق ساحلی می¬گردد. این در حالی است که، گزارش¬ها و مشاهدات عینی پس از رویداد سونامی 2004 اقیانوس هند، نیز نقش مهم جنگل های ساحلی را به عنوان یک روش حفاظت طبیعی در مقابل هجوم امواج سونامی نشان می¬دهد. مشخصات موج شامل ارتفاع و عمق آب ساحل و نیز ویژگی¬های پوشش شامل اندازه قطر و ارتفاع، تراکم، میزان استغراق، عرض جنگل و میزان انعطاف¬پذیری پوشش به عنوان عوامل موثر در اندرکنش بین موج و پوشش معرفی شده¬اند. مطالعات گذشته تاثیر انعطاف¬پذیری درختان که مربوط به بخش تاج پوشش آن¬هاست را تا کنون مورد بررسی قرار نداده است. علاوه بر این اثر فرآیندهای ساحلی بر تغییر مقادیر سرعت و عمق آب¬گرفتگی امواج مورد توجه نبوده است. از این رو مطالعه حاضر، در صدد برآمده تا ضمن لحاظ نمودن انعطاف¬پذیری درختان، به بررسی میزان جذب مومنتم امواج شکسته شده توسط جنگل های ساحلی و استخراج ضرایب درگ جنگل بپردازد. برای این منظور آزمایش¬ها برای 30 ارتفاع نسبی موج ورودی به مدل ساحلی با شیب¬های صفر، 3، 6 و 9 درصد در دو حالت با و بدون حضور جنگل دارای تراکم¬های 30، 50 و 100 درصد، تعبیه شده در فلومی به طول 3/8 متر، عرض 8/0متر ، ارتفاع 5/0متر و مجهز به سیستم اندازه¬گیری نیرو انجام شد. نتایج نشان داد ضرایب درگ مدل¬های جنگل در مقابل امواج با این مشخصات، از 1/0 تا 93/0 تغییر می¬کند. استخراج معادله رگرسیونی نشان¬دهنده وجود یک رابطه نمایی میان ضریب درگ و جمع جبری پارامترهای موثر بر پدیده شامل نسبت استغراق، شاخص گیاهی و تراکم جنگل بوده که با فیزیک مشاهده شده نیز مطابقت دارد. ضریب همبستگی معادله رگرسیونی 913/0 و ریشه دوم میانگین مربعات خطای برازش آن نیز معادل 039/0 به دست آمده است.


  7. نشت یابی در خطوط لوله سری ویسکوالاستیک در حوزه زمان
    رحمانشاهی زهابی-مصطفی 775

    <p>&nbsp;نشت در سیستم&zwnj;های انتقال و شبکه&zwnj;های توزیع علاوه&not;بر هدررفت آب و انرژی، موجب کاهش کیفیت آب به&not;دلیل تماس با آلاینده&zwnj;ها در شرایط کم&zwnj;فشار و همچنین ایجاد خسارت در جاده&zwnj;ها، بناها، و زیرساخت&zwnj;ها می&zwnj;شود. بنابراین، تعیین و کنترل نشت، به&not;دلیل تاثیرات منفی اقتصادی، زیست&zwnj;محیطی، ایمنی و اجتماعی آن، یکی از مباحث مهم و پیچیده در مهندسی سیستم&zwnj;های آبرسانی می&zwnj;باشد. هدف تحقیق حاضر ارزیابی روش&zwnj;های مبتنی بر مدل جریان گذار برای کالیبراسیون و تشخیص نشت در سیستم&zwnj;های خطوط لوله انتقال با استفاده از داده&zwnj;های فیزیکی جمع&zwnj;آوری&zwnj;شده در شرایط آزمایشگاهی است. این هدف با توسعه یک ابزار نرم&zwnj;افزاری حل معکوس جریان گذرا، و جمع&zwnj;آوری اطلاعات آزمایشگاهی جریان گذرا برای کالیبراسیون و اعتبارسنجی این مدل تحقق می&zwnj;یابد. برای این منظور، یک مدل گسترده آزمایشگاهی با خطوط لوله پلی&zwnj;اتیلن ساده و سری برای جمع&zwnj;آوری داده&zwnj;های موردنیاز جریان گذرا در آزمایشگاه هیدرولیک دانشگاه شهید چمران اهواز توسعه داده شد. در ابتدا یک خط لوله ساده (مخزن- لوله- شیر) با طول 158 متر (قطر و ضخامت به&not;ترتیب 05/5 سانتی&zwnj;متر و 3/6 میلی&zwnj;متر)، و سپس چند مدل خط لوله سری با ترکیب&zwnj;های مختلف از لوله&zwnj;های با طول، قطر و ضخامت متفاوت، مورد&not;آزمایش قرار گرفت. آزمایش&zwnj;های جریان گذرا مختلفی با و بدون وجود نشت، در شرایط هیدرولیکی مختلف انجام شد. در این تحقیق یک مدل عددی برای مدل&not;سازی جریان گذرا در سیستم لوله تحت&zwnj;فشار توسعه داده شد. این حل&zwnj;کننده جریان گذرا (HTS)، شامل اثرات اینرسی و اصطکاک سیال، ویسکوالاستیک دیواره لوله، و نشت است. رفتار ویسکوالاستیک لوله&zwnj;های پلیمری توسط تابع خزش مشخص و با استفاده از کالیبراسیون مدل حل معکوس تعیین &zwnj;شده است. حل&zwnj;کننده جریان گذرا با استفاده از اطلاعات فشار گذرا کالیبره و صحت&zwnj;سنجی شده است. برخلاف حل&zwnj;کننده جریان گذرا کلاسیک، حل&zwnj;کننده جریان گذرا توسعه داده&zwnj;شده به&zwnj;خوبی توانایی پیش&zwnj;بینی فشار گذرا در لوله&zwnj;های پلی&zwnj;اتیلنی را داراست. ارزیابی وجود، مکان و اندازه نشت در خط لوله ساده و سری با وجود یک یا چند نشت، با استفاده از اطلاعات آزمایشگاهی برداشت&zwnj;شده انجام شد. چند روش شامل: روش گام&zwnj;به&zwnj;گام، توزیع شبه- گوسی و توزیع هیستوگرام برای تشخیص نشت موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حل معکوس جریان گذرا یک روش موفق است که در آن یک حل&zwnj;کننده جریان گذرا دقیق، نشت&zwnj;یابی را به&zwnj;طور هم&zwnj;زمان با کالیبراسیون خزش انجام می&zwnj;دهد. تحلیل معکوس جریان گذرا، می&zwnj;تواند به&zwnj;عنوان یک روش کارآمد برای نشت&zwnj;یابی و تشخیص سیستم&zwnj;های انتقال آب و نفت استفاده شود.</p>


  8. تعیین تنش برشی در کانالهای نیم سهموی (کانالت) با استفاده از روشهای ممنتم و انرژی
    حیدری ارجلو-سیاوش 775

    به دلیل طول زیاد کانالهای آبیاری درجه دو، سه و چهار در سطح شبکه های آبیاری، انتخاب نحوه ی اجرای کانال از دیدگاه ساخت در محل و یا نصب آن بصورت پیش ساخته و نیز نوع و شکل کانال در اینگونه موارد بسیار اهمیت دارد. به سبب مشکلات موجود در اجرای کانالهای آبیاری به صورت درجا از جمله اشغال سطح زیاد اراضی، کمبود مصالح قرضه مناسب، احتمال برخورد با عوارض متعدد و ... استفاده از کانالهای پیش ساخته یکی از گزینه های قابل رقابت با کانال های درجاست. از دیدگاه نظری، موثرترین مقطع هیدرولیکی (مقطع بهینه) و اقتصادی برای کانال های پوشش شده و غیرفرسایشی که در آنها آب صاف جریان دارد، مقطع نیم دایره میباشد. با وجود این، از نظر اجرایی استفاده از سطح مقطع نیم دایره عموماً به کانال های پیش ساخته بتن مسلح (کانالت) محدود می شود. کانال های بتنی پیش ساخته بتن مسلح با مقطع نیم سهموی به عنوان گزینه جایگزین مناسب برای طراحی و احداث کانال های درجه دو و سه مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از مسائل مهم در مهندسی هیدرولیک مجاری روباز، ‌داشتن دانش کافی در خصوص میزان تنش برشی و مقاومت هیدرولیکی ایجاد شده در برابر جریان است. بگونه ای که می توان اظهار داشت تنش برشی و یا سرعت برشی از مهمترین پارامترهای اصلی در مطالعه فرایندهایی همچون تلاطم، حمل رسوب، هیدرولیک محیط زیست و ساماندهی رودخانه ها می باشند. متوسط تنش های برشی کانالهای روباز را می توان با حل معادلات پیوستگی و ممنتم تعیین نمود. نسبت به سایر مقاطع هیدرولیکی رایج در کانال های آبیاری مطالعات بسیار کمی در مورد تنش برشی و سایر مشخصات هیدرولیکی کانالهای نیم سهموی انجام پذیرفته است. لذا تحقیق حاضر بمنظور بررسی آزمایشگاهی تعیین میزان و نحوه توزیع تنش های برشی در مقطع عرضی، تعیین متوسط سهم تنش برشی بستر و جداره ها و تغییرات آن در شرایط مختلف هیدرولیکی در یک مجرای نیم سهموی به روش مومنتم و انرژی پیشنهاد شده است. برای تعیین تغییرات تنش برشی موضعی به روش انرژی از لوله پرستون با قطر خارجی 4 میلیمتر مجهز به سلول های حساس به فشار دینامیک استفاده گردید. جهت تبدیل فشار قرائت شده به تنش برشی از منحنی کالیبراسیون پتل استفاده شد. جهت اندازه گیری مستقیم تنش برشی کل به روش مومنتم از تکنینک فلوم لبه چاقویی استفاده شد.
    نتایج آزمایشگاهی حاصل از تحقیق حاضر جهت تعیین تنش برشی جداره و کف برای کانال های نیم سهموی برای بدست آمده است. روابط ارائه شده جهت پیش¬بینی تنش برشی در جدارهای صاف و زبر در کانال¬های نیم سهموی با بیست درصد باقی مانده داده های آزمایشگاهی صحت سنجی شد. نتایج نشان دهنده این موضوع است که تنش برشی جداره کانال به ترتیب در شرایط بستر صاف و زبر 3.7% و 4.6% بیش از تنش برشی بستر می باشد. به دلیل شکل مقطع عرضی، شیب نسبتاً زیاد دیواره های جانبی، تغییرات سرعت و تاثیر جریان های ثانویه در این محدوده از مقطع عرضی، مقدار تنش برشی دیواره ها بیش از بستر بدست آمد. منشا اصلی این جریان های ثانویه ، تفاوت تنش برشی ناشی از تغییرات سرعت جریان در داخل لایه های مختلف سیال است. با توجه به فشردگی لایه های جریان در محدوده بستر، عملاً امکان تشکیل جریان های ثانویه قوی تر در این محدوده نسبت به جداره امکان پذیر نبوده و تنش برشی کمتری بوجود خواهد آمد. با افزایش عدد فرود جریان تفاوت بین مقادیر تنش برشی موضعی بی بعد بستر و جداره بصورت غیرخطی افزایش می یابد. زیرا با افزایش حجم جریان عبوری، سرعت جریان و جریان های ثانویه بیشتر و قوی تری تشکیل می گردد که موجب بروز تفاوت در مقدار تنش ها در محدوده یاد شده میشود. افزایش نسبت بی بعد سطح مقطع جریان به حاصلضرب عرض سطح آب در عمق جریان، سبب کاهش میزان تنش برشی و سرعت برشی گردید. همچنین اندازه گیری تنش برشی جداره و بستر به روش مومنتم در شرایط بستر صاف و زبر مقادیر تنش برشی را به طور متوسط و به ترتیب 3.9% و 5.85% بیش از روش انرژی نشان می دهد. از آنجا که کاربرد روش تیوپ پرستون در جریان های پیچیده و غیریکنواخت با محدودیت مواجه می باشد استفاده از فلوم لبه چاقویی و روش مومنتم در این گونه جریان ها پیشنهاد می گردد.
     


  9. بررسی تاثیر نوع مصالح بدنه سد زیرزمینی بر هیدرولیک جریان متخلخل توسط مدل فیزیکی
    محمد تاج بخش 774
    آب همواره مهم‌ترین عامل در توسعه مناطق خشک و نیمه‌خشک بوده است. در این مناطق کمبود بارندگی، بالا بودن میزان تبخیر و در دسترس نبودن منابع آب¬های سطحی به صورت پایه و دائمی، استفاده بهینه از منابع آب-های زیرزمینی را موجب می¬شود. در این راستا ذخیره‌سازی جریانات زیر سطحی درون مخازن آبرفتی سدهای زیرزمینی در مقیاس کوچک، اقتصادی و مقرون‌به‌صرفه به نظر می¬رسد. در سازه¬های ذخیره آب که سد زیرزمینی نیز از آن مستثنی نیست میزان ضریب آبگذری از مهم¬ترین مولفه¬های موثر در عملکرد می¬باشد. در این تحقیق با ساخت مدل فیزیکی مقطعی از سد زیرزمینی با سطح مقطع مربع با ابعاد 20×20 و طول 90 سانتی‌متر و تراکم 9 نمونه خاک با دامنه¬ای از اندازه ذرات به عنوان مصالح هسته و یک نمونه خاک درشت¬دانه به عنوان مصالح بدنه سد، ضریب آبگذری افقی اشباع (ksat-h) با 3 تکرار برای ارتفاع آب در بالادست (4/0، 8/0 و 2/1 متر) اندازه¬گیری شد. همچنین برخی از خصوصیات ژئوتکنیکی موثر بر آبگذری نمونه¬ها شامل حدود اتربرگ، خصوصیات تراکمی، درجه اشباع اولیه (درجه اشباع نمونه پس از تراکم) و سطح مخصوص ذرات و ... اندازه¬گیری گردید. در ادامه توسط آنالیز ابعادی، ksat-h بصورت تابعی از سطح مخصوص ذرات خاک و درجه اشباع اولیه ارائه شد. نتایج نشان داد سطح مخصوص و درجه اشباع اولیه مولفه¬های مناسبی جهت تخمین ضریب آبگذری اشباع می¬باشد. همچنین مدل توانی مدلی مناسب برای تخمین سطح مخصوص ذرات خاک بر اساس قطر هندسی ذرات است. در مرحله بعد تاثیر افزودن بنتونیت، آهک آبدیده و مخلوط خاکستر پوسته برنج و آهک آبدیده (LRHA) در آبگذری نمونه (شاهد) بررسی شد. برای این منظور نمونه S2 که دارای آبگذری بالایی است انتخاب و مواد فوق هر یک به میزان 2، 4 و 6 درصد وزن خاک خشک به آن اضافه و پس از 28 روز تیمار توسط مدل فیزیکی مورد آزمایش نفوذپذیری قرارگرفت. نتایج نشان داد افزایش بنتونیت به علت سطح مخصوص بالا و تورم پذیری زیاد ضریب آبگذری را به میزان قابل توجهی کاهش می¬دهد. هدایت هیدرولیکی با افزایش بنتونیت تا محتوای 4 درصد وزنی با شیب تندی کاهش یافته و در مقادیر بالاتر بنتونیت، شدت کاهش هدایت هیدرولیکی کندتر می‌شود. در این حالت می‌توان گفت بنتونیت حجم غالب منافذ خاک را اشغال نموده است. خاک مخلوط شده با بالاترین درصد بنتونیت (6 درصد وزنی) دارای هدایت هیدرولیکیcm/s 5-10 ×7/5 می باشد که در مقایسه با هدایت هیدرولیکی نمونه شاهد، تقریباً 23 برابر کوچک‌تر گردیده است. افزودن آهک آبدیده، آبگذری نمونه شاهد را افزایش می¬دهد. در این تحقیق اضافه کردن آهک تا محتوای 4 درصد وزنی، ضریب آبگذری را بیشینه کرده و به cm/s 00774/0 می¬رساند که علت آن را می¬توان به واکنش تبادل کاتیونی و تغییر ساختار خاک به شکل فلوکوله نسبت داد. برای مقادیر بیشتر آهک، ضریب آبگذری روندی کاهشی را نشان می دهد و در محتوای 6 درصد وزنی به cm/s 00343/0 می¬رسد. کاهش ضریب آبگذری در این مرحله به علت انجام واکنش پوزولانی و تولید ماده سیمانی CSH و CAH ودر نتیجه مسدود شدن برخی از منافذ خاک است. از طرفی به دلیل پایین بودن درصد رس در نمونه شاهد، کاهش آبگذری از واکنش کربناتاسیون و ترسیب رسوب کربنات کلسیم در منافذ خاک متاثر می¬باشد. افزودن خاکستر پوسته برنج به آهک به عنوان کاتالیزور عمل کرده و موجب تسریع انجام واکنش پوزولانی می¬شود و تا حدی آبگذری را نسبت به نمونه شاهد کاهش می¬دهد. با افزودن 2% وزنی LRHA به نمونه شاهد آبگذری به cm/s 0024/0 افزایش می¬یابد. با افزایش LRHA به 4% ، آبگذری روندی کاهشی نشان داده و به نصف مقدار اولیه (نمونه شاهد) می¬رسد و درنهایت با 6% وزنی LRHA ، آبگذری با افزایش به 70 درصد مقدار اولیه‌ می¬رسد. در این حالت آبگذری تحت تاثیر دو فرایند تبادل کاتیونی و واکنش پوزولانی بین آهک و خاکستر پوسته برنج می-باشد.
  10. تحلیل جریان گذرا به منظور نشت یابی در خطوط لوله
    کامران محمدی 773

    پدیده هیدرولیکی جریان گذرا شرایطی از جریان است که در آن سرعت و فشار با توجه به تغییرات زمان، خیلی سریع تغییر می¬کنند. یکی از کابردهای بسیار مهم تحلیل جریان گذرا در تشخیص و تعیین مکان و اندازه نشت در شبکه¬ها و خط¬لوله¬های انتقال مایعات است. هدف تمام روش¬های نشت¬یابی بر اساس تحلیل جریان گذرا یکسان است و این هدف استخراج اطلاعات در مورد وجود نشت از طریق جریان گذرای اندازه¬گیری شده می¬باشد. پدیده نشت بیشتر در خطوط انتقال آب و نفت مشاهده می¬شود. از طرفی کمبود منابع آب شیرین و قابل استحصال که با خشکسالی¬های اخیر تشدید هم شده است و همچنین وجود منابع خدادادی و طبیعی نفت در کشورمان بر هیچ کس پوشیده نیست. لذا بر همگان لازم است تا در حفظ و نگهداری و از همه مهم¬تر از هدر رفت این دو نعمت حیاطی و ذی¬قیمت جلوگیری نمایند. از سوی دیگر چون وجود نشت می¬تواند باعث ورود مواد آلاینده به شبکه¬های آبرسانی گردد و همچنین نشت مواد مایع نفتی محیط زیست را آلوده می¬سازد، انجام تحقیق حاضر تاثیرات مثبت بهداشتی و زیست محیطی نیز به همراه خواهد داشت. لذا در این تحقیق ابتدا مدلی فیزیکی از لوله پلی¬اتیلن 10 بار به قطر اسمی 63 میلیمتر و طول 47 متر تهیه شده که به بررسی اثرات نشت بر جریان گذرا می¬پردازد و سپس مدلی عددی کدنویسی شده که با استفاده از تحلیل جریان گذرا به شبیه¬سازی جریان گذرا در حضور نشت و همچنین نشت¬یابی در خطوط انتقال مایعات می¬پردازد. نکته برجسته تحقیق حاضر، انجام عملیات نشت¬یابی به صورت عملی در یک سیستم آزمایشاهی به کمک جریان گذرا و با استفاده از روش نشت¬یابی هیدرولیکی ITA می¬باشد. به منظور صحت¬سنجی مدل عددی، خروجی¬های مدل عددی و مدل فیزیکی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. همچنین خصوصیات هیدرولیکی جریان گذرا در حضور نشت، چگونگی مستهلک شدن موج فشاری، خصوصیات نشت و مدل¬های اصطکاکی مختلف و ضرایب مربوطه در مدل عددی و فیزیکی مورد مطالعه قرار گرفته¬اند. تحقیقات حاضر نشان داد امواج فشاری ناشی از بستن خیلی سریع شیر بهتر از بستن تدریجی شیر می¬تواند وجود نشت در سیستم را نمایان سازد. در تمامی موارد بستن خیلی سریع شیر تاثیر پارامترهای نشت بر بیشینه اول امواج فشاری به وضوح مشخص است. شیب میرایی امواج برای حالت وجود نشت با قطر بیشتر در سیستم تندتر از حالت وجود نشت با قطر کمتر است چرا که قطر بزرگ¬تر دهانه نشت موجب افت¬های شدیدتری می¬گردد. با 5/2 برابر شدن قطر نشت از 4 میلیمتر به 10 میلیمتر، حدود 15 تا 25 درصد به افت اضافه می¬شود و همچنین با افزایش فاصله نشت از مخزن از 27 متر به 45 متر، حدود 9 تا 11 درصد از افت کاسته می¬گردد. در این تحقیق رابطه¬ای ارائه شده است که می¬توان با ثبت داده¬های فشاری جریان گذرای به وجود آمده از بستن خیلی سریع شیر در یک خط لوله دارای نشت، مکان و قطر نشت را با متوسط خطای نسبی 8/7% و 2R برابر 9584/0 محاسبه نمود. برای امواج فشاری شاهد (لوله بدون نشت) به هنگام بستن خیلی سریع شیر پارامتر ضریب وزنی شتاب زمانی kut بین 0035/0 و 0059/0 قرار داشت و همچنین دامنه تغییرات پارامتر ضریب وزنی شتاب مکانی kux نیز بین 0460/0 و 0540/0 محاسبه شد. به هنگام استفاده از مدل عددی در انجام عملیات نشت¬یابی، در صورت استفاده از مدل اصطکاکی غیرماندگار دو ضریبی، متوسط درصد خطای نسبی تخمین محل نشت و قطر نشت به ترتیب 6/1 % و 3/7 % محاسبه شد. پیشنهاد می¬شود به منظور انجام عملیات نشت¬یابی از مدل اصطکاکی غیرماندگار دو ضریبی استفاده گردد. محدوده تغییرات به دست آمده برای پارامترهای ضرایب مدل اصطکاکی غیرماندگار دو ضریبی به هنگام نشت¬یابی kut و kux بین 0059/0 0035/0 و 0415/0 0407/0 قرار دارند. با توجه به مقادیر ذکر شده، ارقام محاسبه شده برای ضریب kut تقریبا برابر حالت بدون نشت است اما ضریب kux کمتر از حالت بدون نشت می¬باشد.


  11. دینامیک شکست موجهای بلند در سواحل شیب دار با پوشش درختی
    الهام قنبری عدیوی 772

    در این پژوهش تاثیر کمربند سبز ساحلی (پوشش درختی) در جذب نیرو، کاهش ارتفاع امواج برخوردی به ساحل و توانایی آن در استهلاک انرژی امواج مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایش¬ها به صورت دو بعدی در کانال موج، برای ارزیابی تاثیر پوشش بر کاهش اثر امواج ساحلی انجام گردید. ساقه¬های پلاستیکی بدون انعطاف با 3 قطر 1، 5/1 و 2 سانتیمتر به ارتفاع 20 سانتیمتر و در شرایط غیر مستغرق در قسمت ساحلی کانال به کار گرفته شد. آزمایش¬ها به ازای دو چیدمان درختی مستطیلی و مثلثی با فواصل طولی 5×5 و 10×10 سانتیمتر ، 3 حالت عرض پوشش با اندازه¬های 10، 30 و 40 سانتیمتر، و همچنین 5 شیب ساحل صفر، 3، 5، 7 و 10 درصد و 5 ارتفاع موج 2، 3، 4، 6 و 8 سانتیمتر انجام گردید. در مجموع 925 آزمایش انجام گردید. فشارهای دینامیکی در چند نقطه از ساحل بوسیله ترانسدیوسر برداشت گردید. مدل موج – پوشش درختی در قسمت فلوم لبه چاقویی اجرا گردید که در این فلوم امکان اندازه گیری مستقیم نیرو وجود دارد. نیروی موج به ساحل به روش مستقیم و با استفاده از نیروسنج الکترونیکی (لودسل) اندازه¬گیری گردید. براساس نتایج، پوشش درختی تاثیر قابل توجهی در کاهش نیروی امواج داشته است.در حالت مثلثی با عرض 40 سانتیمتر و چیدمان 5×5 به ازای تمام شیب¬ها بیشترین کاهش نیرو و ارتفاع موج مشاهده شده است. در هر دو حالت پوشش مثلثی و مستطیلی به طور کلی نیروی جذب شده در حالت 5×5 بیشتر از حالت 10×10 است. متوسط نیروی مستهلک شده از امواج در حالت 5×5 با چیدمان مستطیلی 4/1 برابر نیرو در حالت 10×10 برآورد گردید و این میزان برای حالت مثلثی، 3/1 برابر بدست آمد. با افزایش عرض پوشش در هر دو حالت مثلثی و مستطیلی نیروی بیشتری از موج توسط درختان مستهلک شده است. بیشترین تاثیر افزایش عرض در استهلاک نیروی موج در حالت مثلثی مشاهده گردید. نرخ این تغییرات نیرو در اثر افزایش عرض، در هر دو چیدمان مثلثی و مستطیلی در حالت 10×10 بیشتر از حالت 5×5 ثبت گردید. بیشترین نرخ تغییرات در حالت مثلثی 10×10 با شیب 3 درصد و نسبت قطر به ارتفاع موج 5/1 به 8، معادل 18 درصد ثبت گردید. یعنی با افزایش عرض در این حالت عامل کاهنده¬ی نیرو رشد 18 درصدی را از خود نشان داده است. همچنین آزمایش¬ها نشان داد که با افزایش شیب ساحل تاثیر پوشش درختی در استهلاک نیروی امواج کاهش یافته است. به طوری که در حالت مثلثی با نسبت قطر به عرض پوشش معادل 5/1 به 40 و چیدمان 5×5 در ساحل بدون شیب (صفر درصد) بیشترین نرخ کاهش نیرو به میزان 31/2 برابر حالت بدون پوشش، که معادل با 43 درصد استهلاک در نیروی موج است، مشاهده گردید. تاثیر پوشش درختی با تراکم¬های مختلف پوشش درختی بر میرایی موج و کاهش ارتفاع مشخصه موج نیز در اینجا مورد بررسی قرار گرفت.
    تراکم پوشش درختی بر کاهش ارتفاع موج بعد از پوشش تاثیر داشته، به طوری که نسبت کاهش ارتفاع موج در حضور پوشش با تراکم 214 ساقه در واحد سطح معادل 7/1 برابر حالت بدون پوشش می¬باشد. در حالیکه برای شرایط کاملا مشابه اما در تراکم بیشتر 414 ساقه در واحد سطح این عدد معادل 87/2 بدست آمد. بنابراین با افزایش تراکم پوشش درختی، میرایی موج بیشتر گردیده و ارتفاع موج عبوری از میان پوشش متراکم¬تر تضعیف بیشتری یافته است. با افزایش شیب نرخ کاهش ارتفاع موج در اثر تراکم درختی کم شده است. بطوریکه در شیب¬های بالاتر کارایی پوشش در کاهش ارتفاع امواج کمتر از شیب¬های کوچکتر ساحل می¬باشد.
    نرخ کاهش ارتفاع موج در حالت 10×10 در شیب¬های مختلف بین 40 تا60 درصد مقادیر ارتفاع موج در حالت 5×5 می باشد. نکته قابل توجه اینکه به طور متوسط در حالت مستطیلی و مثلثی بین 40 تا 50 درصد از کاهش ارتفاع موج، در 25 درصد اول پوشش درختی اتفاق افتاده است.
    همچنین از بررسی¬های انجام شده بدست آمد که با 4 برابر شدن عرض پوشش درختی، به طور متوسط تنها 8 درصد به مقادیر ضریب درگ اضافه شده است. نکته بسیار مهم این است که بیشترین تاثیر پوشش بر ایجاد نیروی درگ و مقاومت در مقابل امواج در ردیف¬های جلویی جریان می¬باشد به طوری که بین ردیف اول پوشش تا ردیف پنجم پوشش حدود 75 درصد کاهش در میزان تاثیر درختان در ایجاد ضریب درگ کل مشاهده شده است. قرار گرفتن درخت¬های نزدیک بهم در ناحیه سکون (wake) درخت-های ردیف جلوتر باعث کم شدن ضریب درگ درخت¬های ردیف بعدی شده است. بنابراین تاثیر ردیف¬های انتهایی بر میزان درگ کل کمتر از ردیف¬های جلویی پوشش است. این موضوع مهم نشان دهنده آن است که افزایش تعداد ردیف¬های موانع درختی از یک حدی تاثیری بر درگ ایجاد شده بعنوان نیروی مقاومتی مقابل امواج ندارد تعداد حداکثر ردیف پیشنهادی برای درختان جهت داشتن حداکثر بهره¬وری در اینجا 5 ردیف می¬باشد. نکته حائز اهمیت دیگر در این بررسی این است که با افزایش شیب میزان ضریب درگ کل درختان کاهش یافته است. در ادامه همچنین به ازای مقادیر متوسط حالت¬های مختلف، نمودار کلی تغییرات ضریب درگ بر اساس عدد رینالدز ساقه بدست آمد و رابطه¬ای برای تخمین ضریب درگ بر حسب عدد رینالدز ساقه بر اساس آزمایش¬های انجام شده پیشنهاد شده است.
    در نهایت تاثیر پوشش درختی بر استهلاک انرژی امواج از طریق ضریب انتقال انرژی و نرخ تغییرات انرژی مورد بررسی قرار گرفت. پوشش درختی بطور متوسط در تراکم¬های مختلف بین 40 تا 70 درصد از انرژی موج را مستهلک نموده است. با افزایش تراکم ساقه در واحد سطح استهلاک انرژی موج بیشتر شده و انرژی موج بعد از پوشش، به واسطه حضور پوشش و نیروی درگ مقاومتی ناشی از آن تا 70 درصد نیز کاهش داشته است ضریب انتقال انرژی محاسبه شده در این پژوهش بطور متوسط بین 3/0 تا 8/0 متغیر است.
     


  12. کنترل پرش هیدرولیکی در حوضچه های آرامش با دیواره روزنه دار
    رضا بهروزی راد 771
    حوضچه‌های آرامش انواع مختلفی دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به حوضچه‌های آرامش استانداردUSBR ، حوضچه آرامشSAF، حوضچه آرامش با دیواره پیوسته و حوضچه آرامش با دیواره روزنه‌دار اشاره کرد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی عملکرد دیواره‌های روزنه‌دار در حوضچه‌های آرامش و چگونگی تاثیر آن‌ها بر مشخصات پرش هیدرولیکی از قبیل طول پرش، افت نسبی انرژی و عمق مورد نیاز پایاب می‌باشد. همچنین در نظر است که فاصله بهینه قرارگیری دیواره روزنه‌دار از ابتدای حوضچه و ارتفاع بهینه آن به همراه موثرترین میزان سطح بازشدگی روزنه‌ها مشخص گردد. در این تحقیق، یک دیواره روزنه‌دار به عنوان جایگزین برای دیواره پیوسته بدون روزنه در یک حوضچه آرامش مورد بررسی قرارگرفته است. آزمایشات این تحقیق در یک فلوم آزمایشگاهی با عرض 30 سانتی‌متر و ارتفاع 50 سانتی‌متر و طول 10 متر انجام شده است. در ابتدای فلوم یک مخزن از جنس فایبر‌گلاس و یک دریچه کشویی جهت ایجاد پرش هیدرولیکی تعبیه گردیده است. آزمایشات در دبی‌های 5/8 تا 30 لیتر بر ثانیه و برای اعداد فرود در بازه 5/4 تا 12 و با استفاده از دیواره‌‌های روزنه‌دار از ساخته شده از جنس پلکسی گلاس با 4 نسبت بازشدگی سطح روزنه‌ها برابر 12، 25، 50 و 75 درصد انجام شده است. ارتفاع دیواره‌ها از 5/0 تا 10 سانتی‌متر متغیر در نظر گرفته شده است. در این تحقیق، ویژگیهای جریان در حوضچه آرامش با دیواره روزنه‌دار با حوضچه آرامش با دیواره بدون روزنه و پرش هیدرولیکی آزاد مورد مقایسه قرار گرفته و شرایط عمق پایاب، عمق ثانویه پرش هیدرولیکی، میزان استهلاک انرژی و طول بهینه حوضچه آرامش، ارتفاع بهینه دیواره روزنه‌دار، درصد بازشدگی روزنه‌ها و فاصله بهینه قرارگیری دیواره از ابتدای حوضچه آرامش بررسی و تجزیه و تحلیل شده است.نتایج تحقیقات نشان داد که دیواره روزنه‌دار در مقایسه با دیواره پیوسته، عملکرد مناسب‌تری در کنترل و تثبیت پرش هیدرولیکی در حوضچه آرامش دارد. به طوری‌که این نوع دیواره موجب کاهش طول پرش هیدرولیکی و افزایش افت نسبی انرژی و کاهش عمق مورد نیاز پایاب می‌شود. بعلاوه نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که دیواره با سطح بازشدگی50 درصد نسبت به سایر دیواره‌های روزنه‌دار عملکرد مناسب‌تری از نظر استهلاک انرژی و کاهش طول پرش هیدرولیکی دارد. بدین ترتیب عملکرد دیواره روزنه‌دار به گونه‌ای می‌باشد که می‌تواند موجب طراحی حوضچه‌های آرامش اقتصادی‌تری گردد. در پایان نیز نتایج بدست آمده از انجام این تحقیق با روابط ارائه شده توسط USBR و سایر تحقیقات محققین مقایسه شده و معیارهایی جهت طراحی حوضچه آرامش با دیواره روزنه‌دار ارائه گردیده است.
  13. بررسی هیدرولیکی جریانهای میرا در لوله های تحت فشار موازی با استفاده از مدل فیزیکی
    حمید تائبی 770
  14. تعیین تنش برشی کف و دیواره در کانال‌های مرکب با استفاده از روشهای اندازه حرکت و انرژی
    علی آرمان 770
  15. بررسی هیدرولیکی جریانهای میرا در خطوط لوله سری با استفاده از مدل فیزیکی و عددی
    صادق حقیقی پور 770
  16. بررسی انتقال مومنتم بین کانال اصلی و کانال ساحلی در مقاطع مرکب
    مهدی بهداروندی عسکر 770
  17. استفاده از روشهای مومنتم و انرژی جهت بررسی اثر شیب جداره روی توزیع تنش های برشی در کانالها
    آرش جاعل 768
  18. تعیین تنش برشی در کانال‌های مستطیلی با استفاده از روش‌های ممنتم و انرژی
    بابک لشکرآرا 767
  19. تخمین ضریب زبری پوشش گیاهی مستغرق در بستر رودخانه‌ها جهت کالیبراسیون مدل‌های ریاضی
    نادر قلی ابراهیمی 766
  20. شبیه‌سازی تهنشینی/تحکیم رسوبات چسبنده در مخازن سدهای بلند
    حسین صمدی بروجنی 761

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. اثر گرفتگی روی فشار جریان گذرا در انشعابات شبکه ها ی آبرسانی
    مانی پورمندان 778
  2. اثر دریچه های هدایت کننده و عمق کارگذاری پروانه روی راندمان توربین های جریانی
    حیدر مشکوری 778
  3. اثر دریچه های هدایت کننده و فاصله کارگذاری پروانه از دریچه روی راندمان توربین های جریانی
    بهمن بهروزی فرد 778
  4. اثر نسبت استغراق موانع بر میرایی امواج ساحلی
    مژگان ابراهیمی 777
  5. اثر قطر پروانه و عمق کارگذاری در راندمان توربین های جریانی
    احسان گودرزی 776
  6. بررسی اثر تراکم و آرایش کارگزاری پروانه توربین ها ی جریانی روی راندمان تولید انرژی برقابی
    سیدعباس موسوی 776
  7. عملکرد الگوریتم بیان ژن در ارائه روابط تشخیص مشخصات نشت در خطوط لوله انتقال با استفاده از مشخصات جریان گذرا
    مصطفی میرزایی جشنی 775

    پدیده هیدرولیکی جریان گذرا شرایطی از جریان است که در آن سرعت و فشار با توجه به تغییرات زمان، خیلی سریع تغییر می‌کند. یکی از کاربردهای بسیار مهم تحلیل جریان گذرا در تشخیص و تعیین مکان و اندازه نشت در شبکه‌ها و خط لوله‌های انتقال مایعات است. هدف تمام روش‌های نشت‌یابی بر اساس تحلیل جریان گذرا یکسان است و این هدف استخراج اطلاعات در مورد وجود نشت از طریق جریان گذرای اندازه‌گیری شده می‌باشد. پدیده نشت بیشتر در خطوط انتقال آب و نفت مشاهده می‌شود. از طرفی کمبود منابع آب شیرین و قابل استحصال که با خشک‌سالی‌های اخیر تشدید هم شده است و همچنین وجود منابع خدادادی و طبیعی نفت در کشورمان بر هیچ‌کس پوشیده نیست. لذا بر همگان لازم است تا در حفظ و نگهداری و از همه مهم‌تر از هدر رفت این دو نعمت حیاطی و ذی‌قیمت جلوگیری نماییم. از سوی دیگر چون وجود نشت می‌تواند باعث ورود مواد آلاینده به شبکه‌های آب‌رسانی گردد و همچنین نشت مواد مایع نفتی محیط‌زیست را آلوده می‌سازد، انجام تحقیق حاضر تاثیرات مثبت بهداشتی و زیست‌محیطی نیز به همراه خواهد داشت. لذا در این تحقیق ابتدا مدلی فیزیکی از لوله پلی‌اتیلن 16 بار به قطر اسمی ۶۳ میلی‌متر و طول ۱۵۸ متر تهیه شده که به بررسی اثرات نشت بر جریان گذرا می‌پردازد و سپس با استفاده از الگوریتم بیان‌ژن روابطی ساده جهت تعیین خصوصیات نشت ازجمله مکان نشت، اندازه نشت و میزان افت ایجادشده در سیستم براثر نشت به کمک جریان‌های گذرا استخراج گردید. همچنین خصوصیات هیدرولیکی جریان گذرا در حضور نشت، چگونگی مستهلک شدن موج فشاری و خصوصیات نشت مورد مطالعه قرارگرفته‌اند. تحقیقات نشان داد امواج فشاری ناشی از بستن سریع شیر بهتر از بستن تدریجی شیر می‌تواند وجود نشت در سیستم را نمایان سازد. در تمامی موارد بستن سریع شیر تاثیر پارامترهای نشت بر پیک اول امواج فشاری به‌وضوح مشخص است. شیب مستهلک شدن امواج برای حالت وجود نشت با قطر بیشتر در سیستم تندتر از حالت وجود نشت با قطر کمتر است، چراکه قطر بزرگ‌تر دهانه نشت موجب افت‌های شدیدتری می‌گردد. با افزایش قطر نشت از ۳ میلی‌متر به ۸ میلی‌متر بین ۱۵ تا ۳۲ درصد به افت اضافه می‌شود و همچنین با افزایش فاصله نشت از مخزن از 3/۵۶ متر به ۴/۱۱۷ متر حدود ۱۰ درصد به افت اضافه می‌شود. در نهایت در این تحقیق روابطی ارائه شده است که می‌توان با ثبت داده‌های فشاری جریان گذرای بوجود آمده از بستن سریع شیر در یک خط لوله مکان و قطر نشت را با متوسط خطای نسبی ۱۳/۵% و R2 برابر ۹۴/۰% محاسبه نمود. میزان خطای حاصله از محاسبه محل نشت از شیر ضربه قوچ نیز ۵۶/۴% می‌باشد.


  8. طراحی و ساخت سامانه اندازه گیری مشخصه های موج در کانالهای باز
    علیرضا ثابت ایمانی 775

     برای تعیین مشخصات موج در حین حرکت به طرف ساحل معمولاً جریان یک بعدی در نظر گرفته‌شده از حل معادلات اندازه حرکت و پیوستگی (معادلات سنت ونان) استفاده می‌شود جهت کالیبراسیون این معادلات نیاز به اندازه‌گیری مشخصه‌های موج در آزمایشگاه می‌باشد. همچنین در بررسی پدیده موج و شکست موج در آزمایشگاه ثبت لحظه‌ای مشخصه‌های موج بسیار حائز اهمیت می‌باشد. از این رو ساخت وسیله‌های که بتوانند داده‌های دقیق و به هنگام را از رفتار امواج در اختیار قرار دهند همواره مورد توجه محققان بوده است.در حال حاضر، هزینه بالای واردات تجهیزات الکترونیکی دقیق اندازه‌گیری، یک مانع اساسی بر سر راه تحقیقات در بسیاری از زمینه‌های مهندسی هیدرولیک در ایران می‌باشد. با توجه به قیمت تمام‌شده پایین و کارای مناسب سیستم اندازه‌گیری مشخصه‌های موج‌های سطحی در کانال‌های روباز (که در عمل تاید شده است)، این امکان وجود دارد که با صرف هزینه‌ای منطقی، کلیه دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی نیازمند در سرتاسر ایران به این دستگاه مجهز شوند.
    در این دستگاه از سنسور دما جهت محاسبه سرعت صوت و سپس اندازه گیری ارتفاع سیال با استفاده از سنسورهای التراسونیک و فشار استفاده شد با فرستادن پالسی از امواج التراسونیک و دریافت بازتاب و محاسبه میزان زمان رفت وبرگشت عمق آب در زمانهای مختلف اندازه گیری میشود این اندازه‌گیر‌ی ها در مقاطع مختلف با استفاده از چندین سنسور صورت میگیرد سپس در نرم افزار طراحی شده پس از فیلتر کردن اطلاعات و حذف نویز از آنها مشخصه‌های موج تعیین میشوند.
    سیستم اندازه‌گیری مشخصه‌های موج‌های سطحی در کانال‌های روباز در قالب اختراع با شماره 92727 و در تاریخ 19/4/1396، در دفتر ثبت اختراعات اداره مالکیت صنعتی ایران به ثبت قانونی رسیده است.


  9. شبیه سازی عددی تفکیک جریان روگذر و میان گذر در سرریز های گابیونی لبه پهن و تاج شیب دار
    مهرداد دوست کام 774

     چکیده
    بسته به شرایط موجود در هیدرولیک سازه های کنترل، تنظیم و اندازه گیری جریان؛ محیط های متخلخل و یا صلب نتایج متفاوتی ارائه می دهند که گویای برتری نسبی هرکدام در شرایطی خاص نسبت به دیگری می باشد. گابیون محیطی متخلخل، انسان ساخت و طبیعت دوست است که کاربرد این ساختار متخلخل در استفاده از سازه های مورد نیاز در علوم مرتبط با آب؛ مواردی از قبیل: کاهش هزینه های جاری و بهره برداری، تسریع در زمان ساخت، جلوگیری از ایجاد آلودگی بر اثر ماندابی شدن و همچنین استحصال زمین در دره های پر شیب را به همراه دارد و بسته به شرایط محیطی و نیازهای اساسی در امر مطالعات، می توان برتری محسوسی نسبت به سازه های صلب را در این محیط مشاهده نمود. در این تحقیق پارامترهای هیدرولیکی سرریز گابیونی لبه پهن و سرریزهای تاج شیبدار شامل ضریب دبی، پروفیل سطح آب و میزان دبی درون گذر از محیط متخلخل به صورت عددی با استفاده از مدل سه بعدی Flow 3D بررسی شده اند. در مجموع 42 مدل مختلف شامل 14 هندسه ی مختلف سرریز ( 6 هندسه ی لبه پهن و 8 هندسه ی تاج شیبدار) می باشد که با سه تخلخل مختلف مصالح (43، 44 و %46) همراه با 3 مدل شاهد مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که افزایش قطر ذرات به افزایش همزمان دبی درون گذر، ضریب دبی جریان و در نتیجه افزایش افت منجر می شود. در سرریز های مستطیلی در یک دانه بندی ثابت، افزایش نسبت P/Lw باعث افزایش دبی درون گذر و افزایش ضریب دبی خواهد بود. در خصوص سرریز ها تاج شیبدار نیز به صورت مشابه افزایش قطر ذرات به افزایش همزمان دبی درون گذر، ضریب دبی جریان و در نتیجه افزایش افت انرژی در سیال منجر می شود و همچنین با کاهش زاویه، ضریب دبی و جریان درون گذر در سرریز کاهش می یابد. شیب های در جهت بالادست ضریب دبی بیشتری نسبت به شیب های پایین دست دارند که خود گویای آن است که ضریب دبی بیشتر، نسبت بیشتری از جریان را از درون مقطع سرریز عبور می دهد. همچنین در مدل های با شیب دو جهته شاهد تاثیر بیشتر وجه انتهایی نسبت به وجه ابتدایی بر ارتفاع سطح آب هستیم.


  10. شبیه سازی عددی جریان روگذر و میان گذر در سرریز های گابیونی کرامپ و لبه پهن با شیب های کناری
    محمد توکل صدرابادی 774

     سرریزهای گابیونی به دلیل سازگاری با محیط زیست و تاثیر مستقیم بر پارامترهای کیفی رودخانه و از طرفی در دسترس بودن و سادگی اجرا و طراحی، طی سال¬های اخیر مورد توجه قرار گرفته¬اند. در این تحقیق پارامترهای هیدرولیکی سرریز گابیونی کرامپ و سرریزهای گابیونی لبه پهن با شیب کناری شامل ضریب دبی، پروفیل سطح آب و حجم دبی درون گذر از محیط متخلخل به‌صورت عددی با استفاده از مدل سه‌بعدی Flow 3D بررسی شده¬اند. در این تحقیق درمجموع 39 مدل مختلف شامل 13 هندسه¬ی مختلف سرریز که عبارت از 6 هندسه‌ی کرامپ و 7 هندسه‌ی لبه پهن می¬باشد با سه تخلخل مختلف مصالح (43، 44 و %46) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می¬دهد که افزایش قطر ذرات به افزایش هم‌زمان دبی درون گذر، ضریب دبی جریان و درنتیجه افزایش افت منجر می¬شود. همچنین اینکه افزایش زوایای خارجی بالادست و پایین‌دست سرریز باعث کاهش ضریب دبی و نیز دبی درون گذر خواهد شد. به‌علاوه اینکه مشخص شد که در هر دو نوع سرریز تاثیر تغییرات شیب پایین‌دست بر ضریب دبی و دبی درون گذر بیشتر از تغییرات شیب بالادست است. همچنین توزیع سرعتی در راستای جریان و عمود بر آن و نیز نحوه توزیع شدت آشفتگی جریان اطراف سرریزها بررسی شده است و نشان داده‌شده که شدت آشفتگی اطراف سرریزهای با قطر ذرات کوچک‌تر، بیشتر است.


  11. اثر پوشش گیاهی بلند ساحلی در کاهش نیروی امواج نیمه شکسته
    علی معتمدی نژاد 774

    حفاظت ساحل به معنای استحکام در مقابل امواج و فرسایش بوده و از آنجا که مناطق ساحلی از سرمایه‌های ملی به‌شمار می‌روند و عموماً دارای موقعیت استراتژیک هستند و به لحاظ جمعیتی نیز معمولاً تراکم بالایی دارند، حفظ آن‌ها از خطرات ناشی از طغیان امواجی چون سونامی و به‌ویژه بالاروی آن که منجر به ایجاد نابسامانی و صدمات و برخورد با تاسیسات در مسیر و حمل اقلام و نیز پایین‌روی موج که اقلام و افراد را به‌واسطه سرعت بسیار بالایی که دارد به داخل دریا کشانده و عامل اصلی مرگ و میر و خسارات سنگین مالی است، دارای اهمیت می‌باشد. روش‌های متعددی جهت حفاظت ساحل وجود دارد که به‌طور کلی بر دو مبنای سازه‌ای و غیرسازه‌ای استوارند. طی دوران مختلف، به‌دلیل امتیازات ذاتی ناشی از استفاده از روش‌های طبیعی حفاظت تغییر از رویکردهای سازه‌ای به تقویت ساحل بوده است. در این بین پوشش‌های گیاهی ساحلی که در گروه رویکردهای اخیر حفاظت قرار گرفته و به نوعی کنترل و مقابله بیولوژیکی به‌شمار می‌رود، نقش عمده‌ای در توسعه و محافظت از زیست‌بوم‌ها ایفا می‌کند. شیوه‌های سنتی حفاظت خط ساحلی شامل احداث سازه‌های سخت از جمله تیغه‌ها (اسکله‌های عمود بر ساحل)، موج‌شکن‌ها، و آبشکن‌ها آن هم به منظور تکنیکی جهت اتلاف انرژی و انعکاس امواج می‌باشد. پوشش‌های گیاهی علاوه بر تاثیر بر کاهش میزان توسعه سیل و آبگرفتگی ناشی از طغیان سونامی به‌واسطه افزایش زبری و مقاومت در مقابل جریان، دارای امتیازاتی از قبیل سازگاری بیشتر با محیط‌زیست و صرفه اقتصادی نیز می‌باشند. در دهه‌های اخیر تمایل زیادی در خصوص مطالعه بررسی اثر پوشش‌های گیاهی بر جریان دریاها، رودخانه‌ها، مصب‌ها و خلیج‌ها به‌وجود آمده است. این طیف از علاقه‌مندی، رویکردی نوین به مفهمومی دارد که بر مبنای برقراری تعادل اکولوژکی منطقه ساحلی، درصدد حل مسائل هیدرولیک و مهندسی سواحل برمی آید. از جمله عوامل مهم در میزان تاثیر امواج بر ساحل و سازه‌های ساحلی، وضعیت شکست آن‌ها در مناطق کم‌عمق نزدیک ساحل می‌باشد. بررسی پیشینه تحقیقات صورت گرفته در مورد چگونگی عملکرد جنگل ساحلی در مقابل امواج در سواحل، نشان می‌دهد که اطلاعات مربوط به نیروی وارده بر ساحل و اندازه‌گیری مستقیم این پارامتر در دو حالت با و بدون پوشش گیاهی، به‌ویژه در شرایط حضور امواج بلند محدود بوده و نیازمند تحقیقات بیشتری جهت بررسی پارامترهای موثر پوشش گیاهی بر کاهش انرژی مخرب امواج با استفاده از روش مستقیم اندازه‌گیری نیروی درگ درختان، می‌باشد. بدین منظور آزمایش‌هایی در فلوم مستطیل‌شکلی به طول 8.3 متر، ارتفاع دیواره 0.55 متر و عرض کف 0.8 متر از جنس پلکسی‌گلاس در آزمایشگاه مدل‌های فیزیکی و هیدرولیکی دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز صورت گرفت. جهت اندازه‌گیری نیروی وارده بر ساحل در حالات با و بدون پوشش‌ها از نیروسنجی سیستم بخش لبه‌چاقویی در یک متر میانی فلوم که 4.1 متر از ابتدا و 3.2 متر از انتهای فلوم فاصله دارد و حسگر بار دینامیک بخش انتهایی فلوم لبه‌چاقویی یا بخش متحرک را به قسمت پایین‌دست فلوم وصل می‌کند و عکس‌العمل نیروی جریان را بر روی نشانگر الکتریکی دستگاه نشان می‌دهد، استفاده شده است. آزمایش‌های این تحقیق در چهار شیب صفر درصد (افقی)، 3 درصد، 6 درصد و 9 درصد در تراکم‌های پوششی 30 درصد، 50 درصد و 100 درصد پوشش گیاهی و حالت بدون پوشش گیاهی یا حالت شاهد (تراکم صفر درصد)، به ازای 13 عمق ساکن ساحل و 9 ارتفاع آب پشت دریچه کشویی انجام پذیرفت. تعداد 240 آزمایش در چهار شیب به ازای سه تراکم و حالت شاهد انجام پذیرفت که برای حصول اطمینان از مقادیر به‌دست آمده، آزمایش‌ها در دو تکرار انجام شدند. بنابراین تعداد کل آزمایش‌های این تحقیق در مجموع 480 آزمایش می‌باشد. نتایج نشان می‌دهند که با افزایش ارتفاع موج ورودی، میزان نیروی کل جذب شده توسط مدل پوشش درختی و ساحل در درصدهای پوششی 30 درصد، 50 درصد و 100 درصد در شیب‌های مختلف نسبت به حالت فاقد پوشش (شاهد) به‌ترتیب برابر با 49 درصد، 59 درصد و 73 درصد می‌باشد. همچنین میزان متوسط افزایش نیروی جذب شده توسط پوشش درختی در تراکم‌های 30 درصد، 50 درصد و 100 درصد، نسبت به حالت فاقد پوشش گیاهی (شاهد) به‌ترتیب برابر 16 درصد، 31 درصد و 63 درصد می‌باشد. در حالت حضور پوشش گیاهی، میزان متوسط افزایش نیروی جذب شده توسط پوشش گیاهی در شیب‌های 3 درصد، 6 درصد و 9 درصد نسبت به حالت شیب افقی (شیب صفر درصد)، به‌ترتیب 10 درصد، 17 درصد و 22 درصد افزایش می‌یابد.


  12. اثر پوشش گیاهی بلند ساحلی در کاهش نیروی امواج ناشکسته
    مجتبی زارعی 774

    کشف قوانین حاکم بر دریاها و اقیانوس ها به دلیل اهمیت مناطق ساحلی همواره یکی از پراهمیت ترین مباحث بوده است. امواج مهم ترین عامل در تعیین وضعیت هندسی و ترکیب سواحل و نیز مهم ترین عامل انتقال انرژی از دریاها و اقیانوس ها به ساحل می باشند. یکی از انواع امواج که امنیت نواحی ساحلی را به طور جدی به خطر انداخته است و فجایع جانی و مالی زیادی را به بار آورده است پدیده سونامی می باشد که از این رویداد به عنوان یکی از مخرب ترین بلایای طبیعی یاد می شود. این پدیده می تواند بر اثر زمین لرزه، فوران های شدید آتش فشانی، انفجارهای سهمگین و یا حتی برخورد یک جرم آسمانی بزرگ همانند یک شهاب سنگ به زمین رخ دهد. در این پژوهش تاثیر کمربند سبز ساحلی (پوشش درختی) در گرفتن نیرو و توانایی آن در استهلاک انرژی امواج مورد بررسی قرار گرفته است. اثر پوشش درختی بر تضعیف موج توسط انجام آزمایش در یک فلوم موج ساز دانشکده مهندسی علوم آب در دانشگاه شهید چمران اهواز، به طول 8.3 متر و عرض کف 0.8 متر و ارتفاع دیواره 0.55 متر از جنس فلز و پلکسی گلاس بررسی شد. برای حصول داده های لازم 736 آزمایش، با 14 عمق آب جلوی دریچه و5 عمق آب پشت دریچه در چهار شیب (شیب های افقی، 3 درصد، 6 درصد و 9 درصد) و سه تراکم (تراکم های 30 درصد، 50 درصد و 100 درصد) انجام شد. به منظور حصول اطمینان از اندازه گیری های انجام شده آزمایش ها در دو تکرار انجام شد که از این تعداد آزمایش 144 موج ناشکنا مربوط به آزمایش های بدون پوشش (آزمایش های شاهد) و 592 موج ناشکنا مربوط به آزمایش های با پوشش می باشند. کارایی پوشش با مقایسه نتایج در شرایط بدون پوشش (تاثیر توپوگرافی) و با پوشش به خوبی آشکار است. به عنوان نمونه با افزایش ارتفاع موج ورودی در تراکم 100 درصد به طور متوسط حضور پوشش معادل 75.36 درصد، در تراکم 50 درصد به طور متوسط معادل 60.77 درصد و در تراکم 30 درصد به طور متوسط معادل 49.67 درصد از نیروی موج را نسبت به شرایط بدون پوشش مستهلک نموده است. بنابراین به طور کلی با افزایش ارتفاع موج ورودی، مدل ساحلی قادر به جذب 50 تا 75 درصد از نیروی موج بیشتر از شرایط بدون پوشش (تاثیر توپوگرافی) بوده که این مطلب، توجیه منطقی بر اجرای پوشش در سواحل می باشد. نرخ تغییرات نیرو در اثر افزایش تراکم، در تراکم 100 درصد بیشتر از سایر تراکم ها ثبت شده است. بیشترین نرخ تغییرات در شیب 6 درصد می باشد که با تغییر تراکم از 50 درصد به 100 درصد معادل 39.96 درصد افزایش در نرخ تغییرات نیرو برآورد شده است، یعنی با دو برابر شدن تراکم در این حالت عامل کاهنده نیروی موج 39.96 درصد افزایش یافته است. همچنین با افزایش تراکم، در تراکم 100 درصد، 50 درصد و 30 درصد به طور متوسط حضور پوشش گیاهی به طور مستقل به ترتیب معادل 53.56، 30.78 و 18.65 درصد از نیروی موج را نسبت به شرایط بدون پوشش (تاثیر توپوگرافی) مستهلک نموده است. با افزایش شیب در حضور پوشش گیاهی نیروی بیشتری از موج جذب شده است به طوری که در شیب های 9، 6 و 3 درصد و به ازای تمامی تراکم ها به ترتیب به طور متوسط 35.12، 26.56 و 16.66 درصد از انرژی موج بیشتر از شیب افقی جذب شده است.


  13. شبیه سازی پرش هیدرولیکی در حوضچه آرامش دارای دیواره روزنه دار با استفاده از مدل Flow-3D
    محمدسینا ترابی زاده 774

     حوضچه آرامش انواع مختلفی دارند که ازجمله آن‌ها می‌توان به حوضچه‌های آرامش استاندارد USBR حوضچه آرامش SAF ، حوضچه آرامش با دیواره پیوسته و حوضچه آرامش با دیواره روزنه دار اشاره کرد. هدف از انجام این تحقیق بررسی عملکرد دیواره‌های روزنه دار در حوضچه آرامش و چگونگی تاثیر آن بر مشخصات پرش هیدرولیکی توسط مدل عددی FLOW3D و مقایسه با مدل فیزیکی ساخته‌شده در آزمایشگاه مدل‌های هیدرولیکی موسسه تحقیقات آب و وزارت نیرو می‌باشد. در مطالعه حاضر با استفاده از مدل flow3D ، کنترل پرش هیدرولیکی در حوضچه آرامش توسط دیواره‌های پیوسته و دیواره‌های روزنه دار 12،25،50،75 درصد در یک کانال مستطیلی به طول 2.5 متر و عرض 15سانتی‌متر و ارتفاع40 سانتی‌متر به ازاء 5 عدد فرود 4.5-6-8.8-10.1-11.3با استفاده از مدل آشفتگی RNG شبیه‌سازی شد. و ویژگی‌های جریان در حوضچه آرامش با دیواره روزنه دار با حوضچه آرامش با دیواره بدون روزنه و پرش هیدرولیکی آزاد مورد مقایسه قرار گرفت و میزان استهلاک انرژی ، عمق ثانویه پرش هیدرولیکی و طول بهینه حوضچه آرامش ، ارتفاع بهینه دیوار روزنه دار ، درصد بازشدگی روزنه‌ها و فاصله بهینه قرارگیری دیواره از ابتدای حوضچه آرامش موردبررسی قرار گرفت و نتایج با مدل فیزیکی مقایسه شد. با توجه به نتایج حاصل از آزمایشات شبیه‌سازی‌شده در مدل flow3D ، و مدل آزمایشگاهی دیواره با سطح بازشدگی 50 درصد باخطای 11.58% برای ارتفاع نسبی و 16.13% یرای فاصله بهینه قرار گیری دیواره از ابتدای پنجه پرش و 8.36% برای طول بهینه حوضچه‌آرامش و 8.14% برای افت نسبی انرژی عملکرد مناسب‌تری نسبت به سایر دیواره‌ها داشت و در انتها روابطی به منظور برآورد این مقادیر آورده شد.همچنین پروفیل سرعت نیز در سه مقطع از جریان مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار گرفت همچنین در انتها نتایج به‌دست‌آمده از انجام این تحقیق با روابط ارائه‌شده توسط USBR و سایر تحقیقات محققین و مدل فیزیکی مقایسه شد.


  14. هیدرولیک جریان در سرریزهای گابیونی لبه پهن
    افشین حجازی موغاری 773

    امروزه به دلیل اهمیت مسائل زیست محیطی، سهولت در اجرا، دوام زیاد، دسترسی آسان و بهینه‌سازی اقتصادی، سرریزهای گابیونی از جایگاه ویژه‌ای نسبت به سرریزهای نفوذناپذیر برخوردار می‌باشند. این سرریزها برخلاف نوع صلب متداول، به علت داشتن بدنه متخلخل، مواد فیزیکی و شیمیایی از جمله رسوبات و مواد آلی معلق را به پایین‌دست عبور می‌دهند. همچنین از نقطه نظر کیفیت آب، با تولید آشفتگی در جریان و هوادهی از طریق مرز میان آب و هوا، به خودپالایی جریان کمک می‌کنند. در این تحقیق به بررسی تاثیر تغییرات هندسه و اندازه مصالح بر ضریب آبگذری جریان در سرریزهای لبه‌پهن گابیونی پرداخته شد. برای این منظور 9 مدل مختلف طراحی شد. 8 سرریز گابیونی و یک سرریز لبه پهن صلب به منظور مقایسه نتایج بین سرریز گابیونی و سرریز صلب در یک فلوم آزمایشگاهی افقی مورد بررسی قرار گرفت. برای ساخت سرریزها از سیم مفتول و برای پوشاندن آن از توری به قطر چشمه کوچک‌تر از اندازه ریزترین مصالح پرکننده استفاده شد. نتایج نشان داد در شرایط جریان آزاد، در تمامی مدلها با افزایش طول تاج، ضریب دبی کاهش می‌یابد. همچنین با افزایش اندازه مصالح، ضریب دبی افزایش و هد آب کاهش می‌یابد. برای دبی یکسان، بار آبی روی سرریز گابیونی همواره کمتر از بار آبی روی سرریز نفوذناپذیر است. همچنین نتایج حاصل از شرایط استغراق در جریان نشان داد که در تمامی مدل‌های گابیونی با افزایش نسبت Y2/Y1، فاکتور کاهش دبی (ѱ) کاهش می‌یابد. همچنین به ازای یک نسبت Y2/Y1 ثابت، با افزایش طول تاج، فاکتور کاهش دبی (ѱ) افزایش می‌یابد. نکته قابل ذکر اینکه به طور کلی اندازه مصالح تاثیر معنی‌داری بر فاکتور کاهش دبی ندارد. در این مطالعه با استفاده از آنالیز ابعادی انجام شده، روابطی تجربی جهت تخمین ضریب دبی در شرایط آزاد و فاکتور کاهش دبی (ѱ) در شرایط مستغرق ارائه شده است.


  15. مدلسازی فیزیکی اثر شیب بالادست و پایین دست سرریزهای گابیونی لبه پهن برضریب آبگذری
    مهرزاد مرادی 773
    به طور معمول سرریزها از جنس بتن و دارای بدنه نفوذناپذیر هستند، که سبب میشود فقط توانایی عبور جریان از روی تاج خود را دارا باشند. این بدنه های نفوذناپذیر از جابجایی آبزیان و مواد فیزیکی و شیمیایی ممانعت به عمل آورده و در نتیجه دارای اثرات منفی بر اکوسیستم آب میباشند. محققان اخیراً برای حذف این اثرات مخرب، سعی در استفاده از مصالح طبیعی ارزان قیمت و در دسترس دارند. در این میان سرریزهای گابیونی با داشتن خصوصیاتی همچون پایداری، نفوذپذیری و صرفه اقتصادی، در شمار سازه های توصیه شده و ارزنده برای مطالعات آینده میباشند. در این تحقیق به بررسی آزمایشگاهی هیدرولیک جریان سرریزهای لبه¬پهن گابیون با شیب کناری پرداخته شد. برای این منظور 16 مدل سرریز گابیونی و 1 مدل سرریز نفوذناپذیر مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات برای دامنه وسیعی از دبی، عمق پایین دست، شیب بالادست، شیب پایین دست و اندازه مصالح انجام گرفت. نتایج نشان داد ضریب دبی سرریز گابیونی بیشتر از ضریب دبی سرریز نفوذناپذیر است و با افزایش اندازه مصالح ضریب دبی سرریز گابیونی افزایش می یابد. برای دبی یکسان بار آبی روی سرریز گابیونی همواره کمتر از بار آبی روی سرریز نفوذناپذیر است و با افزایش اندازه مصالح بار آبی روی سرریز گابیونی کاهش می یابد. بررسی اثر شیب بالادست و پایین¬دست نشان می¬دهد که با افزایش شیب مقدار ضریب دبی افزایش می¬یابد. در این تحقیق با استفاده از رگرسیون غیرخطی، روابطی با همبستگی بالا جهت محاسبه ضریب دبی در حالت جریان آزاد و فاکتور کاهش دبی در حالت جریان مستغرق ارائه شده است.
  16. بررسی آزمایشگاهی اثر هیدرولیکی شیب تاج سرریز های گابیونی لبه پهن
    رامین قبادی 773

    سرریزها از جمله سازه¬های هیدرولیکی مهم جهت کنترل جریان، تنظیم سطح آب بالادست و اندازه¬گیری دبی در کانال¬ها، شبکه¬های آبیاری و رودخانه¬ها می¬باشند. سرریز¬ها معمولاً از مصالح بتنی نفوذ¬ناپذیر ساخته می¬شوند. این بدنه¬های نفوذناپذیر از جابجایی آبزیان، مواد فیزیکی و شیمیایی در طول رودخانه ممانعت به¬عمل آورده و در نتیجه دارای اثرات منفی¬ بر اکوسیستم آب می¬باشند محققان اخیراً برای حذف این اثرات مخرب و همچنین عدم تغییر مناظر طبیعی سعی در استفاده از مصالح طبیعی ارزان قیمت و در دسترس دارند. در این میان سرریز¬های گابیونی با داشتن خصوصیاتی همچون پایداری، صرفه اقتصادی، نفوذ¬پذیری و انعطاف¬پذیری جایگزین مناسبی برای سرریزهای با بدنه نفوذناپذیر می‌باشند. سرریزهای گابیونی از لحاظ مصالح، فرم و عملکرد با طبیعت اطراف سازگاری بیش‌تری دارند، بنابراین از دیدگاه اکولوژیک نیز ارزشمند می‌باشند. در این تحقیق اثر هیدرولیکی شیب تاج در سرریزهای گابیونی لبهپهن بررسی شده است. برای این منظور بر روی 9 مدل سرریز گابیونی با حالتهای مختلف شیب تاج و اندازه مصالح، و 1 مدل سرریز با بدنه نفوذناپذیر در فلومی به طول، عرض و ارتفاع 15، 3/0 و 5/0 متر برای دامنه وسیعی از شیب تاج، اندازه مصالح، دبی، عمق بالادست و عمق پایین‌دست آزمایش انجام شد. نتایج نشان می‌دهد که در حالت جریان آزاد در سرریزهای گابیونی با افزایش شیب تاج در همه حالت‌ها ضریب دبی افزایش و بار آبی کاهش می‌یابد و تغییرات شیب بالادست تاج بیش‌ترین تاثیر را روی ضریب دبی دارد. همچنین با افزایش اندازه مصالح ضریب دبی افزایش و بار آبی کاهش می‌یابد. در سرریزهای گابیونی آستانه استغراق در حدفاصل 43/0 تا 75/0 نسبت y2/y1 رخ میدهد. در حالت جریان مستغرق فاکتور کاهش دبی (φ) به y2/y1 بستگی داشته و با افزایش نسبت y2/y1 کاهش مییابد. در نهایت با استفاده از تحلیلهای آماری روابطی با همبستگی بالا جهت پیشبینی ضریب دبی در شرایط جریان آزاد، حد آستانه استغراق و فاکتور کاهش دبی در شرایط جریان مستغرق ارائه شد.


  17. بررسی آزمایشگاهی هیدرولیک جریان سرریزهای کرامپ گابیونی
    مهرداد خیرایی 773

     به طور معمول سرریزها از جنس بتن و دارای بدنه نفوذناپذیر هستند، که سبب می¬شود فقط توانایی عبور جریان از روی تاج خود را دارا باشند. این بدنه¬های نفوذناپذیر از جابجایی آبزیان و مواد فیزیکی و شیمیایی ممانعت به عمل آورده و در نتیجه دارای اثرات منفی بر اکوسیستم آب می¬باشند. محققان اخیراً برای حذف این اثرات مخرب، سعی در استفاده از مصالح طبیعی ارزان قیمت و در دسترس دارند. در این میان سرریزهای گابیونی با داشتن خصوصیاتی هم¬چون پایداری، نفوذپذیری و صرفه اقتصادی، در شمار سازه¬های توصیه شده و ارزنده برای مطالعات آینده می¬باشند. در این تحقیق به بررسی آزمایشگاهی هیدرولیک جریان سرریزهای کرامپ گابیون پرداخته شد. برای این منظور 8 مدل سرریز کرامپ گابیونی و 3 مدل سرریز کرامپ نفوذناپذیر در فلومی به طول، عرض و ارتفاع به ترتیب 15، 3/0 و 5/0 متر مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات برای دامنه وسیعی از دبی، عمق پایین¬دست، شیب بالادست، شیب پایین¬دست و اندازه مصالح انجام گرفت. نتایج نشان داد ضریب دبی سرریز کرامپ گابیونی بیشتر از ضریب دبی سرریز کرامپ نفوذناپذیر است و با افزایش اندازه مصالح ضریب دبی سرریز گابیونی افزایش می¬یابد. برای دبی یکسان بار آبی روی سرریز گابیونی همواره کمتر از بار آبی روی سرریز نفوذناپذیر است و با افزایش اندازه مصالح بار آبی روی سرریز گابیونی کاهش می¬یابد. سرریز کرامپ گابیونی با افزایش اندازه مصالح زودتر و با افزایش شیب دیرتر به آستانه استغراق می¬رسد. در این تحقیق با استفاده از رگرسیون غیرخطی، روابطی با همبستگی بالا جهت محاسبه ضریب دبی در حالت جریان آزاد و فاکتور کاهش دبی در حالت جریان مستغرق ارائه شده است.


  18. هیدرولیک جریانهای کم عمق سطحی در نواحی پر شیب کوهستانی..
    شجاعی-نسرین 772

    به¬طور کلی برای محاسبه¬ی دبی، سرعت و عمق جریان در کانال¬های طبیعی و نیز برآورد سیل و رسوب ارزیابی مقاومت جریان مهم و ضروری است.
    مقاومت هیدرولیکی برای کانال¬های باز و جریان¬های سطحی مشخصه¬ی مهمی است، که به¬ درستی برای مدل¬سازی رواناب، مسیریابی سیل، طغیان رود و فرسایش خاک حائز اهمیت است. مقاومت یک سطح می¬تواند با تعدادی از ضرائب زبری هیدرولیکی از جمله ضریب زبری مانینگ¬(n)، فاکتور مقاومت شزی¬(¬c) و فاکتور مقاومت دارسی_ویسباخ¬(f) سنجیده شود، که در این مطالعه تاثیر پارامترهای هیدرولیکی مانند عمق و سرعت برروی این ضرائب در جریان¬های کم¬عمق کوهستانی بررسی شده است. همچنین فرضیه¬ای که اساس و شروع¬کننده¬ی این مطالعه بوده است، اهمیت کشش سطحی در معادلات ساده شده¬ی ناویراستوکس¬(N-V) به شکل معادلات سنت ونانت¬(S-V) در جریان¬های کم¬عمق سطحی بوده است.
    بر این اساس آزمایشات به¬صورت اندازه¬گیری عمق در 3 مدل فیزیکی از 3 شیب 20، 30 و 35 درصد در 4 زبری به-صورت سطح صاف به¬عنوان شاهد و زبری¬های 1، 5/1 و 2 میلی¬متر در 5 دبی با اندازه¬های 8/0، 6/1، 4/2، 2/3 و4 لیتر در ثانیه با تعداد 60 آزمایش که با 3 بار تکرار آن به 180 آزمایش رسید، در یک شبکه¬ی 16 نقطه¬ای انجام گرفت.
    پس از انجام آزمایشات، با توجه به داده¬های موجود نتایج حاصل نشان داد، در جریان¬های ایجاد شده با اعداد رینولدز بیش¬تر از 2500 مقاومت جریان به میزان قابل توجهی تحت تاثیر عدد بی¬بعد فرود می¬باشد، هرچند در جریان¬های لامینار با اعداد رینولدز کمتر هم این تاثیرات وجود دارد، اما در این محدوده اثر رینولدز مشهودتر است. همچنین با بررسی پارامترهای هیدرولیکی موجود، نظیر عمق و سرعت نشان داده شده که در یک دبی ثابت با افزایش اندازه زبری، عمق افزایش و میزان سرعت کاهش می¬یابد. ضریب مقاومت شزی(c) با افزایش فرود(افزایش سرعت) افزایش می¬یابد، اما اندازه¬ی زبری تاثیر چندانی بر آن ندارد. ضریب دارسی_ویسباخ(f) با افزایش عدد فرود کاهش یافته و تغییرات اندازه¬ی زبری تغییر قابل ملاحظه¬ای ایجاد نمی¬کند. ضریب زبری مانینگ¬(n) نیز با فرود رابطه¬ی عکس و با اندازه¬ی زبری رابطه¬ی مستقیم دارد. در مورد اثر شیب طبق گراف¬های به¬دست آمده با افزایش پارامتر شیب، سرعت افزایش یافته که به¬صورت غیر مستقیم بر مقاومت جریان اثر می¬گذارد. با استناد به یکی از سه اصل نظریه¬ی نواک می¬توان گفت طبق داده¬های موجود، کشش سطحی می¬تواند در معادلات حائز اهمیت باشد، اما برای نتیجه¬ی قطعی¬تر نیاز به مطالعات بیش¬تر می-باشد.
     


  19. بهینه سازی بهره برداری از مخازن سدها_بررسی موردی سد دز
    عادلی قلی-عاطفه 772

    محدودیت منابع آب وهزینه های هنگفت تامین،انتقال وتوزیع آب،لزوم بهره برداری بهینه ازسیستمهای مخازن فعلی درکشور راتشدید میکند. دراین راستا،مدیریت کاراوبهره برداری شایسته ازامکانات موجود، دارای اهمیت میباشد.این امر،دردوره های کمبود آب و درمناطق مستعد خشکسالی وبه خاطرتخصیص وترخیص رقابتی آب،ازنقطه نظر مدیریت بهره برداری اهمیت ویژه ای پیدامیکند. درتحقیق حاضر،مدل بهره برداری بهینه آب ازمخزن سد دز با هدف حداقل نمودن کمبود رهاسازی مخزن ازمقدارمشخص آب موردتقاضا به عنوان هدف اولیه و تولید حداکثر انرژی به عنوان هدف ثانویه درحوضه آبریز دز،تدوین شده است.این امر مبتنی بر استخراج خروجی های بهینه ازمخزن سد در قالب منحنی فرمان میباشد. بدین منظور یک برنامه کامپیوتری به زبان ویژوال بیسیک برای روش برنامه ریزی پویای قطعی جهت استخراج منحنی فرمان سد توسعه داده شد.با توجه به اثر برداشتهای سطحی و زیر زمینی در بالادست بر میزان جریان ورودی به سد، سری زمانی تاریخی موجود ابتدا طبیعی و سپس با کسر برداشتهای موجود،سری زمانی دراز مدت جریان ورودی به سد دز پیش بینی و سپس فایل ورودی برنامه تشکیل و نتایج برای حالتهای مختلف نشان داده شد. نتایج حاصله بیانگراین است که به علت وجود تغییرات جریان ورودی به سد در دراز مدت به عنوان یک پارامتر تاثیر گذار و همچنین تغییر در نیاز های پایین دست ، منحنی بهینه فرمان سد دچار تغییر می گردد. بنابراین حالتهای مختلف میزان جریان ورودی برای سالهای تر و خشک و همچنین نیازهای مختلف پایین دست ، منحنی فرمان سد ارائه گردید. نتایج نشان داد که باتوجه به تغییرحجم مخزن سد به علت ورودرسوبات وتغییردر جریان ورودی سد منحنی فرمان اصلی سد دیگریک منحنی فرمان بهینه نیست، همچنین تغییر در نیازهای پایین دست باعث ایجاد تغییر در منحنی بهینه بهره برداری از سد می گردد.


  20. بررسی تغییرات موج فشاری در جریان های میرای کاهنده
    مصطفی ازادی 771
  21. بررسی تغییرات موج فشاری در جریان های میرای افزاینده
    ساره زرگر 771
  22. فشار های دینامیکی ناشی از برخورد جتهای قائم دایره ای آزاد به سطوح زبر در زوایای مختلف
    ماهر عبیداوی 771
  23. بررسی فشار های دینامیکی ناشی از برخورد جت های قائم دایره ای در بستر زبر مستغرق
    فریدالدین هدایی 771
  24. فشار های دینامیکی ناشی از برخورد جت های دایره ای قائم در حالت مستغرق
    زهرا اولین چهارسوقی 770
  25. بررسی آزمایشگاهی و صحرایی افزایش ارتفاع سد اکباتان بر پارامترهای هیدرولیکی دبی غالبو رسوب مخزن
    فائزه لطفیان 770
  26. بررسی فشار های دینامیکی ناشی از برخورد جتهای فائم دایره ای در حالت آزاد در زوایای متفاوت
    امین سالم نیا 770
  27. بررسی آزمایشگاهی پایداری دیوار ساحلی توده سنگی شکل پذیر تحت اثر امواج نامنظم دریا
    علیرضا بختیاری 770
  28. : شبیه سازی روند رسوبگذاری رودخانه دز حد فاصل سدهای مخزنی و تنظیمی دزفول در شرایط فلاشینگ سد دز با استفاده از مدل (MIKE 11).
    علی فاضلی پور 769
  29. بررسی فشارهای دینامیکی وارد بر دیواره های جانبی مستغرق،ناشی از برخورد جت خروجی از پرتابه های جامی شکل
    حسن حسینی 769
  30. بررسی هیدرولیک جریان روی سرریز سد بالارود با استفاده از مدل Flow-3D و مقایسه با مدل فیزیکی
    صادق دهدار بهبهانی 769
  31. بررسی ناهمگنی زبری کف و دیواره بر توزیع تنش برشی مرزی در کانال های ذوزنقه‌ای
    سمیه رحیمی 768
  32. اثر زاویه برخورد بر فشارهای دینامیکی ناشی از برخورد جت خروجی از پرتاب کننده جامی
    جلیل کرمان نژاد 768
  33. بررسی فشار های دینامیکی ناشی از برخورد جت خروجی از پرتابه جامی شکل با در نظر گرفتن عمق پایاب
    اسماعیل ثابتی 768
  34. مدلسازی و مطالعه اثر مقیاس برای جریان آب در تندابها (مطالعه موردی سرریز بالارود)
    حمیدرضا ذاکر مقدم 767
  35. بررسی هیدرولیک جریان در خورهای جزر و مدی با استفاده از مدل‌های ریاضی (مطالعه موردی خور ماهشهر)
    محمد خواجه احمد عطاری 767
  36. بررسی تغییر شکل شوت بلوک و عمق آب پایین دست روی پرش هیدرولیکی در حوضچه آرامش
    علیرضا کمائی رستمی 767
  37. بررسی هیدرو دینامیک جریان و منحنی تراژکتوری جت پایین دست در پرتابه جامی شکل (مطالعه موردی سد بالارود)
    مسلم عارف پور 767
  38. رفتار هیدرودینامیکی آب بر روی سرریز اوجی سه دهانه و تعیین رابطه دبی-اشل و بهینه‌سازی دیواره‌های هدایت(مطالعه موردی سد بالارود)
    احمد دورقی 767
  39. بررسی رفتار هیدرولیکی و مقایسه دینامیکی جریان در حوضچه‌های آرامش استاندارد تیپ2 و غیراستاندارد پاداد
    رضا بهروزی‌راد 765
  40. بررسی آستانه حرکت سنگ‌چین پایین دست حوضچه آرامش در تراز پایین تراز حوضچه وتخمین‌های پایاب متفاوت
    حمید تائبی 765
  41. بررسی سرعت سقوط رسوبات چسبنده در غلظت‌های مختلف
    علی آرمان 764
  42. شبیه‌سازی رفتار هیدرولیکی جریان روی سرریز سد بالا رود با مقیاس کوچک
    مهدی مهری 764
  43. مدل‌بندی سیلاب‌های حوضه مارون به منظور تعیین دبی طراحی سازه‌های هیدرولیکی
    فرهاد قربانی شرفشاده 763
  44. تخمین پارامترهای زبری برای پوشش‌های گیاهی بلند در بستر رودخانه‌ها
    علی شریفی 762
  45. بررسی هیدرولیکی ضریب تخلیه جریان دریچه‌های قطاعی
    ابراهیم زلقی 761
  46. بررسی، ارزیابی راندمان ایستگاه‌های پمپاژ تحت بهره‌برداری زارعین محلی و شرکت‌های کشت و صنعت (در منطقه شمال اهواز)
    کامران گمارپور 760
  47. بررسی روند رسوبگذاری در مخزن سد تنظیمی دز با استفاده از مدل ریاضی BRI-STARS
    محمد عامل صادقی 759